måndag 20 september 2010

Våldsgästa Baby Shower

Igår våldsgästade jag en baby shower. Eller - jag var technically medbjuten dock inte av varken hon som skulle få barn eller hon som var värdinna för partyt. Värdinnan hade jag i alla fall träffat en gång till skillnad från H som firades. Lite konstigt kanske, men nyfikenheten tog överhanden då jag hört så mycket om fenomenet baby shower den senaste tiden.

Det är mycket snack om baby showers på mina gravidgympakurser. De flesta tjejer har minst en shower, men oftast två: en family shower och en friends shower. Snacket rör sig framförallt om presenterna - om huruvida man fick det som man hade "registered for" eller om man fick en massa mer eller mindre oönskade grejer. Tänk vilken skillnad - i Sverige vågar man ju verkligen inte ge en present till blivande föräldrar innan bebisen har kommit ut och allt har gått bra. Och man ser ju också helt enkelt ngt som man vill ge. Här sker presentöverlämningen ibland flera månader innan bebisen kommer och man går till Babies 'r Us och vandrar omkring med en barcode-scanner och väljer det man vill ha - allt ifrån blöjor och wet wipes (H, vars baby shower jag var på hade bl.a. "nipple butter" på sin lista men jag tyckte det kändes lite fel att köpa något sånt - vad nipple butter nu är för något, för det vet jag inte - till en tjej som jag aldrig träffat förr...) till lite mer big ticket items som barnvagnar och bilstolar. På Pottery Barn Kids har de Baby Registry Workshops varje vecka! Man går alltså dit som blivande förälder (läs: mamma) och får hjälp och stöd med att lägga upp sin baby-önskelista.

Baby showern som jag var på i söndags var enligt uppgift av den hyfsat low-key varianten. Lilla festkommittén hade ordnat jättefint med lunch och cupcakes med små blåa nappar på (bebisen som väntas är en liten pojke). Det var mest svenska tjejer och nästan hälften av oss var pregos (en av vilka ska föda på samma sjukhus som vi och är beräknad till precis en vecka före oss så vi kanske springer på varandra på dagen D). Vi åt, vi pratade, vi lekte lekar och det öppnades presenter. Lekarna gick ut på att dels gissa vilka namn de blivande föräldrarna var inne på och dels matcha gäster med medhavda baby pictures. Det var bara jag och S som inte hade ett mer klassiskt skandinaviskt utseende utseende så det var nog rätt lätt att gissa. Sen skrev vi uppmuntrande små meddelanden på lappar (på baby-blått papper såklart) som lades in i newborn blöjor för att göra den blivande mamman glad när hon annars kanske skulle känna sig uppgiven i samband med 2 på morgonen blöjbyten. Cute. Det var för övrigt i samband med det momentet som det började spåra lite grand när S föreslog som uppmuntrande ord: "I hope you vagina goes back to normal". Precis vad man vill höra fjärde gången man är up and around kl. 3 på morgonen med en skrikig bebis.

Så nu vet jag hur det går till. En sak som det pratades om var hur hemska sk "couples showers" - dvs baby showers som hålls för ett par och där även andra män är välkomna som gäster - är. För mig är det kanske det som är konstigast med baby shower konceptet: varför är det bara kvinnor med?? Är det inte båda i ett par som ska bli föräldrar? Borde inte papporna också firas och förberedas inför det stora som är på gång? Fine - jag har lite svårt att se framför mig en renodlad pappa-variant där en massa killar samlas för att sända av en blivande pappa in i sitt nya liv, men couples showers tycker jag låter som en rimlig idé.

Hem kom jag sen (med cupcakes till Sumit i högsta hugg) till både glädjande och deprimerande valresultat och middag på gång. Sumit ville ta revansch efter den kanske inte lika lyckade middagen som var på lördag kväll. Det blev en indisk middag och en fantastiskt god sådan så revanschen är ett faktum!

1 kommentar:

  1. Shit vilket konstigt fenomen det där med baby showers är. Och allt detta med blå killar och rosa tjejer - jag skulle bli fullständigt galen!!!!!
    Vad konstigt att det nästan bara var svenska tjejer som ordnat det och ändå var det så himla amerikanskt och osvenskt.

    SvaraRadera