söndag 19 september 2010

Valvaka från andra sidan Atlanten

Vi röstade redan förförra veckan på konsulatet här i Atlanta. Det kändes som ett viktigt val, men jag hade ändå inte en tanke på att den kunde vara viktig på det sätt som den till slut var.

I eftermiddags drog vi fördel av tidsskillnaden och streamade in valvakan från SVT Play när det började kl. 13 här. Sumit kopplade in datorn till tv:n så vi kunde titta på en ordentlig skärm. Redan när vallokalsundersökningen kom ut stod det hyfsat klart att Sverigedemokraterna mot all förmodan hade klarat 4% spärren och tagit sig in i Riksdagen. Jag har inte följt valrörelsen supernära sen vi flyttade till Atlanta och jag hade ingen riktig tanke på att de faktiskt riskerade att klara spärren. Det var först när Sumit kom tillbaka från Sverige i torsdags och berätade att det kunde bli så som jag förstod.

Och så blev det. Idag joinade Sverige den redan långa listan av civiliserade, välmående länder som fått in ett högerextremistiskt parti i riksdagen. HUR kunde det hända?? Vad är det för puckon som kan ge sitt stöd åt en sådan politik? Och vad händer nu? Det sägs att utfrysning inte är rätt taktik när de väl är inne i riksdagen, att det kan ha motsatt effekt. Men vad är alternativet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar